Cilindrii hidraulici

  • Home
  • /
  • Cilindrii hidraulici

Ce este un cilindru hidraulic?

Cilindrul hidraulic este o componenta cheie intr-o instalatie hidraulica. Acesta serveste la transformarea energiei fluidului hidraulic in lucru mecanic util. Valoarea de intrare este fluidul hidraulic sub presiune ce actioneaza asupra pistonului cilindrului. Forta aceasta produce o miscare liniara a pistonului si implicit a tijei, in interiorul tevii cilindrulului, sarcina fiind in partea opusa. Astfel, energia hidraulica este transformata intr-o forta controlabila, ce actioneaza in linie dreapta. Mediul hidraulic este de obicei ulei mineral, in hidraulica este reprezentat de ulei sintetic si de emulsie, precum si de apa.

Cum functioneaza un cilindru hidraulic?

Un cilindru hidraulic are de obicei o singura tija/piston. Acesta tip de cilindru este denumit cilindru hidraulic diferential.

O caracterisica a acestuia este ca suprafata pistonului difera de suprafata pistonului din partea tijei. Astfel, cilindrul are o forta mai mare de impingere in comparatie cu forta de retragere, direct proportional cu suprafata expusa a pistonului.

In acest fel este afectata si viteza de iesire, respectiv retragere a cilindrului, viteza de retragere fiind astfel mai rapida decat viteza de iesire a cilindrului. Exista insa cilindrii cu tija dubla, acestia avand caracteristicile identice atat la viteza si forta de iesire, cat si la intoarcere.